Непосредно по катастрофалниот земјотрес во Скопје, во 1963 година, со отстранувањето  на тешките последици и обновувањето на градот, започнала изградбата на Универзална сала, како трајно одбележување на хуманата акција на дарители од странство.

Во мигот на катастрофата, Скопје воспостави низа контакти со светот. Човечката солидарност дојде до целосен и безрезервен израз на сите полиња од животот. Во областа на културата тоа се изрази преку „Средбата на солидарноста“, која се реализсира уште во првата година по земјотресот. Културно уметничката манифестација „Средба на солидарноста“ е од посебно значење за градот, неговото пост-земјотресно траење и развиток.

Идејата се изрази во остварување на меѓународна манифестација што ќе ги собере еднаш во годината во Скопје претставниците на земјите што му укажаа помош на разурнатиот град и тоа со средба на културно-уметнички ансамбли и спортски екипи.

Оваа идеја за прв пат е остварена во 1964. година од 26. јули до 2. Август, во организација на посебен Организационен одбор, продолжува неколку години потоа, добива нови димензии на хуманост и меѓународна солидарност, во вид на продлабочување на врските, соработка и збратимување на градовите

Во разрушениот град веднаш се појавува проблемот со простор за организирање на овие манифестации, односно започна да се размислува за една таканаречена „универзална сала“ во која ќе можат да се организираат културно-уметнички, но и помали спортски манифестации.

Дирекцијата за комунална и станбена изградба на Скопје, носи одлука за изградба на еден ваков објект кој ке биде од монтажен карактер.

Во изградбата со значајна материјална/финансиска помош учествувале повеќе од 35 земји од светот, со чии средства е купен објектот Универзална сала од фирмата „Техноекспортстрој“ од Софија, Република Бугарија.

На 11 јули 1964 година во Софија е потпишан Договорот за купопродажба на објектот „универзална сала“, со вкупно 1800 седишта.

За 10 месеци од потпишувањето на договорот за купопродажба, во 1965. година никнува објектот „Универзална сала“. Иако недовршен и без технички прием, во период од 26. јули до 2. Август 1965 година ги прима учесниците на втората „Средба на солидарноста“. Втората „Средба на солидарноста“ беше отворена со концерт на Македонската филхармонија под диригентската палка на маестро Ловро Матачиќ, со солистите Ружа Поспиш и Владимир Ружјак. Атрактивната програма продолжува со „Вечерта на забавни мелодии“, со настап на еминентни интерпретатори од цела Југославија, придружувани од Забавниот оркестар на РТС – Скопје, под диригентство на маестро Александар Џамбазов. Свој придонес на оваа средба ќе дадат и Оркестарот на хармоники од Љубљана, Томас Гару пеејќи африкански спиритуали, Италијанскиот гудачки ансамбл „Вивалди“,  Бугарскиот детски хор „Добра смена“, групата „Лос Парагвајос“, од Парагвај, Рускиот ансамбал „Балалајки“ и многу фолклорни ансабли од Европа. Сите 7 настани се следени од околу 10.000 посетители.

Покрај наведените актвности во 1965 година во Универзалната сала ќе се остварат и 2 драсмки претстави, со гостувањето на познатото „Атеље 212“, од Белград и тоа со претставите „Зад затворени врати“ и „Чекајќи го Годо“, во присуство на 3.300 посетители.

Во 1965. Година, на самиот старт на својата работа, во Униврзална сала се реализирани 9 настани со околу 13.300 посетители.

Салата е официјално пуштена во употреба 10. јануари 1966 година, како Центар за организирање на приредби, со драмската претстава „Виктор или деца на власт“, во изведба на белградското „Атеље 212“, а на 16. јануари е одржан голем Симфониски концерт на Македонската филхармонија со пијанистот Александар Унински.

Потоа истата година се редат културни настани:  5 драмски претстави со гостувања на Југословенско драмско позориште од Белград, Народно позориште од Ниш, Савремено београдско позориште; 3 симфониски концерти на Македонската филхармонија, па 2 оперски и 1 балетска претстава, 3 џез концерти, 10 музички ревии, 12 претстави за најмладите, 8 фолклорни вечери со гостување на Ансамблите: „Шота“ од Приштина, „Фрула“ од Белград, „Догрујол“ од Призрен и други, или вкупно 48 настани како и настапи на многу поединци и ансамбли во рамките на манифестацијата „Средба на солидарноста“ во 6 термини. Овие 62 настани ги следеле околу 87.000 посетители.

Во наредната 1967. година во Универзална сала одржани се 5 симфониски концерти со учество на познати светски уметници, гости на најеминентните концетни подиум како Андре Навара, Немет Јарви, Раду Лудулеску, Андреј Прегар. Секако незаборавно е доживувањето од гостувањето на Филхармонискиот оркестар од Лос Анџелес, под диригентската палка на легендарниот Зубин Мехта и пијанистот Андреј Ватс, одржан на 19. октомври 1967 година пред околу 1800 посетители, а сите концерти пред околу 5.000 посетители.

Одржани се 4 драмски претстави, сите гостувања од Република Србија, следени од околу 4.000 посетители; 2 претстави со оперски арии и гостување на маестро Мирослав Чангаловиќ од Белград во операта „Фауст“, со 2000 посетители; како и 2 џез концерти со настапите на џез оркестарот на РТ Белград и џез оркестарот на Душко Гојковиќ, одржани пред околу 2.200 посетители.

Потребите на децата биле задоволени со 18 музичко-литературно-сценски изведби, манифестацијата „Весели цветови“, како и детски Новогодишни приредби, следени од околу 20.000 посетители.

Секако не била запоставена и забавната музика презентирана преку 10 музички ревии на кои гостувале изведувачи од земјата и странство. Во сеќавање остануваат настапите на групите: „Соноро палацо“ од Чиле; „Самба Бразилијана“, како и настапиот на Нели Сандеро. Сите овие настани ги следеле околу 13.000 посетители, 12 детски новогодишни претстави и останати настани.

Фолклорното творештво беше презентирано во 6 термини со настапот на ансамбли од Романија, Полска, Украина и Турција, кои го прикажаа фолклорното богатство на своите земји на големо задоволство на деветилјадната публика, која исто така срдечно ги поздрави и изведувачите од Босна и Херцеговина ,кои настапија на Вечерта на избрани босански народни песни.

Секако треба да ја споменеме и манифестацијата „Средба на солидарноста“, која таа година се одржа по четврти пат во термините од 20.-23. јули и малку видоизменета: Првата вечер насловена како Вечер на балади и елегии, на која свое учество ќе земат: Халина Черни Стефанска, Шиге Јано, Јанчу Адриен, Крисатина Едингер, Георги Божиков, Нада Гешоска, Драги Костовски и многу други;  Втората вечер настапот на Американскиот балетски театар Елвин Ејли; Третата вечер насловена како Оптимистички звуци на нашето време, со настап на еминентни интерпретатори на забавни мелодии И четвртата вечер е настапот на Државниот ансамбл за игри од Белорусија. Сите вечери ги следеле околу 5.000 посетители.

Во оваа година вкупно се одржани 71 манифестација, следени од околу 100.000 посетители.

Во 1968. година значително се зголемува обемот И квалитетот на програмата.

Одржани се 6 симфониски цонцерти, со настап на познати уметници: Неколај Петров, пијанист од СССР; Гулај Угурата, пијанист од Турција; челистот Елефтеро Папаставро од Франција; како и настапот на камерниот оркестар „Св.Софија“, во кои уживаше 6 илјадната публика.

Посебно место заземаат 2-та сериозно-забавни концерти на кои настапиле Џорџ Гудман, бас-баритон од САД, Аци Бартонцељ – пијано, М.Цветковиќ – хорна и Јасминка Чакар – пијано, следени од околу 2.800 посетители.

Одржани се и 3 драмски претстави со 4.500 посетители, 3 оперски претстави („Тоска“, „Аида“ и „Кармен“) со гости солисти од СССР, првенци на „Бољшој театар“, како и гости од Бугарија и познатата оперска певица од Белград, Милка Стојановиќ, во кои уживаа околу 3.500 посетители; една балетска претстава пред 800 посетители; 13 детски претстави следени од околу 20.000 посетители; 4 џез концерти со оркестарот на Предраг Јовановиќ, пред околу 4.000 посетители; 6 музичко забавни ревии, како и 2 музуички спектакли со легендарниот француски шањсонер Жилбер Беко, на 26. април и ненадминливата Жозефина Бекер, следени од околу 12.000 посетители. Оваа година за прв пат публиката има можност да следи и една хумористично сатирична претстава во која настапуваат Мија Алексиќ, Оливера Марковиќ, Бранка Веселиновиќ, Милан Срдоч и други, пред околу 1.600 посетители. Исто така се одржаа и 6 фолклорни вечери на кои настапија фолклорни ансамбли од Романија, СССР и Унгарија, а свој целовечерен цонцерт имаше и ансамблот „Шота“ од Приштина, како и фолклорниот ансамбл од Индија (29. и 30.10.) следени од 6.800 посетители; од 11.-13. октомври во 3 термини одржан е Балкански шампионат во пинг-понг, на задовоство на околу 4.000 посетители; спортски натпревари (натпревар во модерна гимнастика, Балкански шампионат во пинг-понг и други).

Овде треба да се наведе и Свечениот меморијален цонцерт во рамките на „Средба на солидарноста“, одржан на 26. јули.

Оттука, во 1968. година одржани се вкупно 79 манифестации следени од 110.000 посетители.

Во 1969. реализирани се 4 драмски претстави, со гостување на „Атеље 212“ и Театар на пантомиме од Чехословачка, пред околу 4.000 посетители; потоа, 7 оперски претстави, сите реализирани со Унгарската опера од Клуж, пред околу 10.000 посетители; реализирани се 6 концерти на сериозна музика, од кои 5 со Македонската филхармонија со гости и еден со квартетот „Прокофјев“ од СССР пред оклу 6.000 посетители; потоа следат 10 детски претстави од серијалот „Во недела претпладне“, детски Новогодишни претстави и други, следени од 13.000 посетители; 16 забавни концерти од кои секако треба да се издвои концертот на Францускиот шансоњер Шарл Азнавур, одржан на 18 јануари, следени од околу 24.000 посетители; па фолклорните вечери претставени во 18 термини од кои позначајни се настапот на Ансамблот „Танец“, настапот на Фолклорниот Ансамбл од Јапонија, Фолклорниот Ансамбл од Тунис и други, одржани пред околу 25.000 посетители; 2 Свечени седници – прослави, со 3000 посетители и 5 настапи на Културно-уметнички друштва, со 6.000 посетители.

За одбележување е почетокот на Фестивалот на забавни мелодии „Скопје 69“, одржан на 15.11.1969 пред околу 1700 посетители.

Во 1969. година одржани се 71 претстави, со 99.400 посетители

Во 1970. година одржани се:

Три драмски претстави со 4.500 посетители; 10 приредби за најмладите во кои уживале 15.000 деца; 4 џез концерти следени од 5.200 посетители; 12 музички ревии на кои учествувале познати естрадни уметници од цела Југославија, на големо задовослство на 18.000 публика; одржани се и 6 солистички концерти на познати интерпретатори насловени како „шоу програми“, од кои како најзначаен го издвојуваме концертот на француската ѕвезда Антоан, одржан на 5. април 1970 година пред многубројната публика. Овие концерти ги следеле околу 9.000 посетители. Фолклорното творештво било застапено во 6 термини насловени како „Македонија низ песни и игри“, на која покрај познати интерпретатори и артисти, свое учество има и ансамблот „Танец“, посетени од околу 10.000 посетители, а се одржани и два фолклорни спектакли со Националните фолклорни ансамбли од Шпанија и од Сенегал, посетени од околу 3.400 посетители

Во 1970 година вкупно се одржани 80 манифестации, следени од околу 112.000 посетители.

Во 1971. година, со цел македонската публика поблиску да се запознае со достигнувањата на полето на драмското творештво во светот, Центарот своите активности поврзани со драмските претстави ги насочува кон Белградскиот интернационален театарски фестивал (БИТЕФ).

Одржани се 6 театарски претстави: Театарот Роже Планшон од Франција се претставува со претставите: „Боро Шнајдер“, „Мрачна комедија“,„Тартиф“ и „Сини, Бели, Црвени“, а Театарот Тенџо Саџики од Токио – Јапонија со претставите „Скокотливи приказни“ и „Еретици“, кои ги следеле околу 9.000 посетители.

Оваа година за прв пат е застапен и жанрот мјузикл. Одржани се 3 претстави. Најатрактивен секако е мјузиклот „Коса“, во изведба на „Атеље 212“ од Белград, а не помалку атрактивен е и мјзиклот „Зигер загер“. Овие настани ги следеле околу 5.000 посетители.

Од областа на сериозната музика одржани се 2 рецитала со гости од САД и Франција, пред околу 1800 посетители.

Од областа на џез музиката одржани се 4 концерти со биг бендот на Душко Гојковиќ, како и со џез квартет од САД и други, пред околу 4.600 посетители.

Одржани се и 8 забавни спектакли со учество на ансамблите „Рок Кенди“ и „Статус кво“, од Англија како и многу други домашни ансамбли и солисти, пред околу 11.000 посетители.

Оваа година за најмладите се одржани 10 претстави кои имаат забавен карактер, а во кои уживале околу 6.000 деца.

Неизбежни се и фолклорните ревии кои се застапени во 6 термини, а на кои настапиле наши познати интерпретатори и гости од Република Србија и Босна и Херцеговина, пред околу 10.000 посетители.

Нема да ги заборавиме и фолклорните спектакли за кои оваа година се погрижиле Националните фолклорни ансамбли од Калифорнија – САД, од Цејлон (денешна Шри Ланка) и од СССР, а кои се одржале во 4 термини пред околу 5.000 посетители. Останати се околу 30 термини за други приредби, посетени од околу 42.000 посетители

Во 1971. година одржани се вкупно 81 настан, следени од 113.400 посетители.

Во 1972. година Центарот го задржува интензитетот на приредби збогатувајќи го жанровски со филмски проекции. Имено, за задоволување на потребите на гледачите, Центарот организира реприза на Фестивалот на Југословенскиот документарен, краткометражен и игран филм, прикажувајки ги само наградените филмови. Во 8 филмски вечери прикажани се сите наградени филмови. Првиот фестивал го следеле околу 6.000 посетители. Оваа манифестација потоа ќе прерасне во традиционална.

И оваа година гледачите имаа можност да видат 4 драмски претстави во рамките на БИТЕФ и тоа Булевар театар од Чикаго – САД, „Ла квадро“, Театар од Севиља – Шпанија и Театарот од Кампала – Уганда, како и претставите „Плеј Стримберг“ и „Љубовните болки на Елисавета поради молерот“. Претставите ги следеле околу 5.000 посетители.

Од областа на сериозната музика се одржале 2 симфониски концерти со гости од САД, под диригентство на Ловро Матачиќ, следени од 2.000 посетители.

Исто така одржана е една оперска претстава „Аида“, со гости од странство и домашни изведувачи пред околу 1300 посетители, како и една балетска претстава, со гости од Загреб, пред 1000 посетители.

Неминовно мораме да ја спомнеме и манифестацијата Мајски оперски вечери, која оваа година имаше свое огнено крштевање на 9. Мај, со операта „Цар Самоил“, во изведба на Македонската опера. Вкупно беа изведени 10 оперски претстави и една балетска, а кои беа следени од околу 17.000 посетители.

Џез музиката е застапена во 2 термини со гости САД, пред околу 2000 посетители

Одржани се 5 концерти на забавна музика со домашни и странски гости, следени од колу 8.000 посетители.

Околу 23.800 деца се забавувале во 17 термини, гледајки ги своите омилени јунаци од бајките.

Одржани се и 4 фолклорни спектакли со гостување на фолклорни ансамбли од Сенегал, СССР, Романија и Грузија, пред околу 6.000 посетители и многу други-останати термини: спортски манифестации, прослави итн.

Во 1972. година одржани се 78 приредби, посетени од оклу 110.000 посетители.

Во 1973. година од областа на драмата одржани се 7 драсмки претстави и тоа 1 од БИТЕФ (гостување на Градскиот театар од Глазгов на 24.9.), а останатите се во режија на „Атеље 212“. За одбележување е одржувањето на претставите „Скуп“ и „Коштана“, со која нашиот најголм актер Петре Прличко го одбележа својот 50 годишен јубилеј (9, 10, 11 и 16.4.) посетени од околу 10.000 посетители;

На Мајските оперски вечери ке бидат изведени 10 оперски претстави, еден Симфониски концерт и една балетска претстава, во кои учествуваат оперските куќи и солисти од целиот Балкан, а ќе бидат следени од околу 15.000 посетители. Од сериозната музика одржан е еден термин со 800 посетители.

Одржан е 1 мјузикл во 3 дена, на кој присуствувале преку 5.000 посетители; потоа одржани се 17 концерти на забавната и џез музика, на кои присуствувале околу 27.000 посетители; 5 концерти од фолклорната музика пред околу 8.000 посетители, прослави, рецитали и други приредби во 7 термини, пред околу 9.000 посетители како и 20 термини на приредби за деца, пред околу 25.000 посетители.

Во 1973. година одржани се 70 манифестации, со околу 100.000 посетители

Во 1974. за одбележување е гостувањето на театарот „Мала Брона“ од СССР, во 3 вечери со претставите „Преки суд“ и „Дон Жуан“, како и едно гостување на „Атеље 212“, со 6.000 посетители. Гостувањето на светски оперски куќи во рамките на Мајски оперски вечери е во 13 термини, со околу 18.000 посетители; во 35 термини одржани се приредби за деца со 39.000 посетители; забавната музика била застапена во 9 термини (за одбележување е настапот на квартетот „Голден Гејт“ на 8.7.) со околу 13.000 посетители; во 4 термини бил претставен фолклорот со 6.000 посетители, а свое место имале и Културно-уметнички друштва, кои кои биле претставени во 2 термина со 2000 посетители; како и останатите манифестации и прослави одржани во 10 термини пред околу 12.000 посетители. Во 5 термини е реализиран Фестивалот на документарен и краткометражен филм, пред околу 5.000 посетители. Видно место заземаат и прославите (особено прославата за АСНОМ, одржана на 1.8.), одржани во 6 термини пред околу 6.000 посетители

Во 1974. година биле одржани вкупно 88 настани 106.000 посетители

Во 1975. година реализирани се следните настани: 6 гостувања на драмски ансамбли, од кои позначајни се: „Моссовјет“ од СССР, Народниот театар од Варшава и Националниот театар од Тунис, следени од околу 6.500 посетители; 3 концерти со сериозна музика на Македонска филхармонија, со околу 3.000 посетители. Одржани се 7 оперски претстави на Македонската опера со гости од земјата и странство пред околу 7.000 посетители, 2 балетски претстави во изведба на Државниот балетски ансамбл од Куба, пред околу 1800 посетители. Од областа на џезот и забавната музика одржани се 14 концерти, посетени од 16.000 посетители, 7 филмски вечери на документарен и анимиран филм, посетени од 7.000 посетители. Мајски оперски вечери се одржани во 12 вечери со импозантна посетеност од околу 16.000 посетители; во 16 термини одржани се приредби за деца со 18.000 опосетители; во 10 вечери се претставени Културно-ументички друштва, самодејности пред повеќе од 12.000 посетители како и останати приредби,прослави, модни ревии, семинари, предавања итн. во 18 вечери со 20.000 посетители.

Во 1975. година одржани се 95 настани со околу 110.000 посетители

Во 1976. година остварени се 8 гостувања на драмски ансамбли и тоа како позначајни ќе ги издвоиме театрите „Натаганки“ (25 и 26.9) и Бољшој театар (29 и 30.10.) од СССР, потоа Драмските ансамбли од Мексико и Италија, следени од околу 8.000 посетители; 2 концерти од сериозна музика со настапот на Белградска филхармонија со детскиот хор „Мали славејчиња“ од Франција, пред околу 2.400 посетители, одржани се 4 концерти од оперското и балетското творештво, а за одбележување е гостувањто на Балетскиот театар на танци од Полска, следени од околу 4.000 посетители. Фолклорот е презентиран преку настапите на странски ансамбли од Тахити, Куба, Романија, Гана, Бразил, СССР и други, со 42 концерти пред околу 43.000 посетители; 14 забавни и џез концерти пред 18.000 посетители; 5 филмски вечери на документарен, краткометражен и анимиран филм како и три филмски трибини, посетени од околу 5.300 посетители. Одржани се и 6 филмски проекции на игран долгометражен филм пред околу 4.000 посетители, за децата одржани се 35 претстави следени од 35.000 деца; 3 оперски претстави следени од 2.000 посетители; 12 оперски вечери во рамките на Мајски оперски вечери, следени од 18.000 посетители. Аматерските самодејности и останатите приредби како и поетско-музичките вечери претставени се во 10 концерти, пред околу 7.000 посетители.

Во 1976. година одржани се 109 настани посетени од  140.000 посетители

Во 1977. година одржани се:

3 драмски претстави пред околу 2.400 посетители.

2 оперски и балетски претстави пред околу 1.600 посетители.

6 концерти на сериозна музика следени од 4.800 посетители (позначајни се настапот на виолинистот Хенрих Шеринг и диригентот Ванчо Чавдарски, настапот на Филхармонијата од Хамбург и квартетот „Мелос“ од Штутгарт – Германија, во рамките на „Денови на германската куклтура во Македонија“ (април) како и Балетскиот ансамбл „Гаљего“ од Шпанија.

Реализирани се 17 концерти на забавна и џез музика посетени од 15.000 посетители (позначајни: „Кондоров лет“ со Фацио Сантиљана, Мелодии од Јужна Америка, џез ансамблот на Манфред Шоф од Штутгарт – Германија и фестивалот „Скопје 77“).

Одржани се и 57 концерти на народна музика, аматерски самодејности, смотри на Културно-уметнички друштва и фестивалски вечери пред 56.000 посетители (меѓу позначајните се  гостувањата на фолклорните ансамбли од: Брегот на Слоновата Коска, Мексико, Колумбија, Филипини, Сенегал, Чехословачка, Германија, Шпанија, Бугарија, Ансамблот на народна музика на кинеското радио од Пекинг, Ансамблот „Словенка“ од Полска, „Доина“ од Романија, Ансамбл од Турција и др.)

Истата година има и 19 Детски приредби, следени од 19.000 деца – адаптирани детски лектири, драмски поеси и хумористично забавни претстави; 10 филмски проекции и трибини следени од 8.000 посетители како и Фестивалот на документарен, краткометражен и анимиран филм.

Одржани се и Мајските оперски вечери во 12 настапи, со 18.000 посетители и 3 останати приредби со 3.000 посетители.

Во 1977. година реализирани 129 настани во 147 термини со околу 168.000 посетители.

Во 1978. година реализирани се:

6 драмски претстави со 4.800 посетители

3 оперски и балетски претстави пред 1.600 посетители

2 концерти на сериозна музика со 1.400 посетели

12 концерти на џез и забавна музика со 14.400 посетители (важно: ова година е одржан последниот фестивал на забавни мелодии „Скопје“ во Универзална сала)

19 концерти на народна музика пред 21.000 посетители

20 Детски приредби со 24.000 посетители

12 Филмски вечери со 4.800 посетители

12 вечери во 30 термини Мајски оперски вечери со 21.600 посетители

9 останати приредби со 10.800 посетители

Во 1978. година одржани се 95 настани со 104.400 посетители

Овде треба да се напомене дека ова година Универзална сала не работеше со полн калпацитет бидејки започна со обнова на светлосниот парк и тонската опрема. Воедно се изврши реконструкција на тонската и светлосната инсталација.

1979. година реализирани се:

7 драмски приредби со 8.000 посетители

2 оперско-балетски претстави со 1.000 посетители

5 концерти на сериозна музика следени од 5.000 посетители

17 концерти на џез и забавна музика со 22.000 посетители

29 концерти на народна музика со 35.000 посетители

3 приредби за најмладите со 4.500 посетители

10 филмски претстави со 8.000 посетители

12 оперски изведби во 30 термини на МОВ пред 18.000 посетители

Во 1979. година реализирани се 85 настани со 102.100 посетители.

И овде мора да се напомене дека Универзална сала не работеше со полн капацитет затоа што се изведуваше реконструкција на салата, се вршеа градежни работи во салонот за публика, се правеше акустиката, накратко, се правеше целосна реконструкција во објектот која ќе продолжи и во наредната година.

Во 1980. година продолжи реконструкцијата на ентериерот во салата со решавање на акустиката и со опремување со средствата за ПП заштита, па динамиката на функционирање на салата беше значително намалена и некои планирани програмски задачи не можеа да се остварат. И покрај тоа реализирани се следните програмски задачи:

4 драмски претстави со 3.200 посетители

2 оперски и балетски претстави со 1.600 посетители

1 концерт на сериозна музика со 1.000 посетители

8 концерти на џез и забавна музика со 8.000 посетители

8 концерти на народна музика со 8.000 посетители

4 приредби за деца со 6.000 посетители

6 филмски вечери со 4.800 посетители

12 оперски претстави во 30 термини со 18.000 посетители

10 останати приредби со 10.000 посетители

Во 1980. година реализирани се 55 настани со 60.600 посетители

НАПОМЕНА: По реконструкцијата намален е бројот на седиштата во салонот и тој изнесува 1572

Во 1981. година реализирани се:

 6 драмски претстави со околу 7.000 посетители (за одбележување е гостувањето на „Пекиншката опера“ со 2 термини на 18. и 19.9. За прв пат публиката имаше можност да се запознае со начинот на оперското пеење  во Кина)

2 оперски изведби следени од околу 2000 посетители (се работи за праизведба и реприза на операта „Кузман Капидан“ на 4.4. и 7.5. во изведба на Македонската опера)

13 балетски претстави пред околу 13.000 посетители (за одбележување е гостувањето на Садлерс Велс Ројал Балет од оперската куќа „Ковент Гарден“ од Лондон на 14 и 15.10.)

15 претстави за деца следени од окулу 15.000 посетители

17 концерти на сериозна музика следени од околу 15.000 посетители (сите симфониски концерти на Македонската филхармонија со гости од странство)

10 забавно музички ревии следени од оклу 13.000 посетители (по значајно е гостувањето на „Карневал во Рио“)

10 фолклорни концерти пред околу 14.000 посетители (поважни гостувањата на националните Ансамбли од Куба, Сенегал и Мексико)

9 филмски вечери следени од околу 6.000 посетители

12 оперски и балетски вечери во 30 термини на Мајски оперски вечери посетени од 18.000 посетители

22 концерти на останати приредби и аматерски самодејности, прослави и фолклорни фестивали следени од околу 25.000 посетители (за одбележување се настапите на КУД И Ансамбли на националностите „Пралипе“ и „Емин Дураку“, како и манифестацијата „Песна за Гоце“ одржана на  5., 6. и 7.2.)

1 вечер Скопско културно лето пред околу 1300 посетители („Африканска чаролија“)

Во 1981. година одржани се вкупно 134 претстави со 113.100 посетители

Во 1982. година одржани се следните настани:

5 драмски претстави со околу 4.000 посетители (значајно е гостување на Народниот тетатар од Битола со претставата „Пиреј“ на 11 и 12.9.)

15 оперски претстави следени од 15.000 посетители

17 детски претстави следени од околу 20.400 посетители

1 концерт на сериозна музика пред околу 800 посетители

16 концерти на забавна музика следени од околу 16.000 посетители

13 концерти на народна музика следени од околу 13.000 посетители

11 филмски вечери следени од околу 6.600 посетители (значајно за одбелеување е манифестацијата Денови на кинескиот филм во термин од 6-11.4.)

38 термини на останати приредби, аматерски самодејности, прослави, трибини и слични манифестации, следени од околу 33.000 посетители (настапот на КУД на националностите: „Јени јол“; „Пралипе“ и „Ибе Паликуќа“; манифестацијата „Песна за Гоце“, манифестацијата „Тебе граду мој“ и други)

12 оперски и балетски претстави во 30 термина на Мајски оперски вечери, следени од околу 18.000 посетители (Оваа година завршуваат Мајските оперски вечери во Универзална сала и се селат во МНТ)

Во 1982. година реализирани се 146 приредби со 152.800 посетители

Во 1983 година реализирани се следните приредби:

5 драмски претстави пред околу 5.000 посетители (значајни се гостувањата на Наја театарот од Њу Делхи – Индија со претставата „Чаран Дас“ на 13. и 14.9.; Театарот Нови од Позњан-Полска со претставата „Крајот на Европа“ на 19 и 29.9. и на Театарот „Црвена шапка“ од Париз со претставата „Жерве Шамбертон“ на 25.9.)

13 концерти на џез и забавна музика со околу 15.600 посетители

18 концерти на народна музика пред околу 18.000 посетители

22 приредби за деца со 22.500  посетители

8 филмски вечери со 6.400 посетители

30 останати приредби, аматерски самодејности, свечени седници, прослави и други настани пред околу 34.000 посетители

Во 1983. година одржани се 96 манифестации следени од околу 100.000 посетители

Во 1984. година одржани се:

4 драмски претстави следени од околу 4.000 посетители (треба да се истакнат гостувањата на Драмски народен тееатар од Бамако – Република Мали со претставата „Селски треперења“ на 21.9. и Чернохерн клуб од Прага-Чехословачка со претставата „Картаџии“ на 22.9.)

12 концерти на сериозна музика следени од 9.600 посетители (значајно е гостувањето на Московската државна филхармонија)

13 концерти на џез и забавна музика следени од околу 16.900 посетители (перкусионистите „Макумба“ од Франција, ансамблите Џоан Бракин И „Орегон“ од САД И Југословенското финале за избор на „Песна за Евровизија“)

16 концерти на народна музика следени од околу 20.800 посетители (значајни се гостувањата на Фолклорниот ансамбл „Бахор“ од СССР како и националниот фолклор ансамбл од Алжир)

10 детски приредби посетени од 12.500 посетители

6 Филмски вечери следени од 6.000 посетители 

67 останати приредби, аматерски самодејности, прослави, јубилеи и слични настани, следени од околу 83.750 посетители

Во 1984. година реализирани се 128 настани, следени од околу 154.000 посетители

Во 1985. година реалилзирани се:

5 драмски претстави следени од околу 5.000 посетители (сите се гостувања од странство: „Трикстер тијатер компани“, од Велика Британија со претставата „Шаривари“, на 21.9.; „Несесери енџел тијатер“ од Торонто со претставата „Мејн“, на 22.9. и Театарот „Натаганки“ од Москва со претставите „На дното“, „Војната нема женско лице“ и „Вишновата градина“ на 3., 4. И 5. октомври)

12 детски Новогодишни претстави следени од околу 15.000 посетители

20 симфониски концерти (сите на Македонската филхармонија) следени од околу 18.000 посетители

26 концерти на џез и забавна музика следени од околу 34.000 посетители (оваа година „Скопскиот џез фестивал“ влегува во Универзална сала со 3 концерти на 21., 22. и 23. октомври)

17 концерти на народна музика следени од околу 20.000 посетители

4 филмски вечери следени од околу 3.000 посетители

55 останати приредби, прослави, самодејности, јубилеи и други манифестации, следени од околу 55.000 посетители

Во 1985 година одржани се 139 манифестации пре околу 150.000 посетители.

Во 1986. година одржани се:

6 драмски претстави со околу 7.500 посетители (значајни се гостувањата на театарот „Јуки-за“ од Токио, Јапонија, со претставата „Магбет“ на 21. и 22.9.; Театарот „Моебиус“ од Канада на 26. и 27.9.; Московски художествен театар (МХАТ) од Москва со прерставата „Галеб“ на 19 и 20.9.)

19 концерти на сериозна музика со околу 15.200 посетители

8 концерт на џез и забавна музика со околу 11.200 посетители

4 концерти на Скопскиот џез фестивал со околу 6.000 посетители

19 концерти на народна музика со околу 26.600 посетители (особено значајно е гостувањето на Ансамблот за песни и игри од Џиангши – НР Кина, со гостување во неколку градови во Македонија)

14 детски приредби со околу 17.500 посетители

4  филмски вечери со околу 4.000 посетители

73 останати приредби, прослави, самодејности, манифестации и фестивали со околу 90.000 посетители.

Во 1986. година остварени се 148 настани пред околу 178.000 посетители

1987 година реализирани се:

3 драмски претстави со околу 3.000 посетители

15 концерти на забавна музка со околу 18.000 посетители

3 џез концерти во рамките на Скопски џез фестивал пред околи 4.500 псетители

17 концерти на народна музика со околу 25.000 посетители

20 детски приредби следени од околу 20.000 деца

4 филмски вечери следени од околу 4.000 посетители

38 останати приредби, манифестации, прослави следени од околу 40.000 посетители.

Во 1987. година одржани се 100 настани со околу  115.000 посетители

Во 1988. година одржани се:

6 драмски претстави следени од околу 9.000 посетители (за одбележување е гостувањето на Државниот младински театар од Вилнус – СССР со претставата „Вујко Вања“ на 22. и 23.9.)

15 хумористично-рекреативни приредби следени од 22.000 посетители

20 концерти на џез и забавна музика следени од околу 30.000 посетители (рок концертот на Патриција Леј од Франција одржан на 1.3.)

3 вечери Скопски џез фестивал пред 4.500 посетители

6 концерти на народна музика следени од околу 9.000 посетители

23 детски приредби следени од 30.500 посетители

4 филмски вечери следени од околу 3.000 посетители

72 останати приредби, манифестации, прослави и други настани пред 72.000 гледачи

Во 1988. година одржани се 149 настани пред околу 220.000 посетители

Во 1989. година одржани се:

1 балетска претстава (со гостување на балетска група од Франција) пред 800 посетители

12 концерти на џез и забавна музика следени од околу 16.000 посетители

4 џез концерти на Скопскиот цез фестивал следени од 6.000 посетители

8 фолклорни концерти (особено место имаат 4 концерите на Ансамблот „Танец“) следени од околу 11.000 посетители

2 концерти во рамките на „Скопско лето“ (концертите на ансамблите „Шота“ од Приштина и на „Коло“ од Белград) следени од околу 2.600 посетители

2 забавно хумористични приредби („Хихирику во живо“) следени од околу 2.600 посетители

4 филмски вечери на фестивалот на документарен, краткометражени и анимиран филм следени од околу 3000 посетители

17 детски приредби следени од околу 22.000 посетители ( Детски новогодишни приреедби, „Златно славејче“; приредби на Пионерски дом „Карпош“ и други)

35 останати приредби („Песна за Гоце“; прослави, хуманитарни концерти, аматерски самодејности, модни ревии и други настани) следени од околу 42.000 посетители.

Во 1989. година реализирани се 85 настани проследени од околу 110.000 посетители

Во 1990. година одржани се:

4 драмски претстави следени од 4.000 посетители

3 концерти на сериозна музика (значајни се концертите со Стефан Миленковиќ на 5. април и на Јован Колунџија на 21. април) пред околу 4.000 посетители

5 концерти на џез и забавна музика (за одбележување и гостувањето на Џон Меклафлин на 27.4.) пред околу 7.000 посетители

5 вечери на Скопски џез фестивал со околу 7.500 посетители

19 концерти на народна музика следени од околу 26.500 посетители (избор на фолк хит на годината (20. и 21.3.)

3 филмски вечери посетени од околу 2.100 посетители (фестивал на документарен  кракометражен и анимиран филм)

2 основачки седници на политички партии (Основачко собрание на МААК на 11.3. И на СКМ-ПДП на 14.10.) следени од околу 3.000 симпатизери

18 детски претстави следени од 23.500 посетители (премиерна претстава „Чудовишта од нашиот град“ на Театарот за деца и младинци, кој своите почетоци ги имаше токму во Универзална сала)

25 останати приредби следени од околу 30.000 посетители (аматерски самодејности, концерти на Културно-уметнички друштва, прослави, „Песна за Гоце“, хуманитарни концерти и други)

Во 1990. година одржани се вкупно 84 настани посетени од 108.000 посетители

Во 1991. година Центарот работеше со намален интензитет поради интеграционите процеси кои следеа (интеграција со Македонија концерт, Центарот за култура и информации и Универзална сала). Здружувањето беше направено под голем притисок на општествено-политичката заедница, истото беше вештачко без вистинска визија за понатамошната работа, затоа и кратко траеше – само до крајот на 1991. година. Во тој период одржани се:

2 драмски претстави следени од околу 2.000 посетители

4 вечери на Скопски џез фестивал со околу 6.000 посетители

3 концерти на забавна музика следени од 4.000 посетители

13 детски претстави следени од околу 18.000 посетители

5 фолклорни концерти следени од 8.000 посетители

34 останати приредби (прослави, аматерски самодејности, хуманитарни концерти, „Песна за Гоце“, модни ревии и други) со околу 44.000 посетители

Во 1991. одржани се претежно традиционалните манифестации – вкупно 55 настани следени од околу 82.000 посетители

Во 1992. година одржани се:

1 драмска претстава со 1.000 посетители

1 концерт на сериозна музика со околу 1500 посетители (концертот на Стефан Миленковиќ со Мандолинскиот оркестар на 25.10.)

9 концерти на забавна музика следени од 11.000 посетители (Поп хит на годината одржан на 17.12. во организација на МТВ)

4 вечери на Скопски џез фестивал со 6.000 посетители

27 концерт на народна музика следени од околу 36.000 посетители (фестивали: „Гоце фест“, „Цветници“ и концертите на „Танец“)

22 детски приредби следени од околу 29.000 посетители

35 отанати приредби следени од околу 46.000 посетители (прослава по повод 500 години од прогонот на евреите на 28.9., аматерски самодејности, хуманитарни концерти, верски предавања и останати настани)

Во 1992. година одржани се 99 настани со околу 130.000 посетители

Во 1993. година одржани се:

6 драмски претстави посетени од околу 5.000 посетители („Билет за пеколот“ во продукција на Универзална сала, со премиера на 17.10.)

26 концерти на џез и забавна музика одржани пред околу 33.000 посетители (за прв пат фестивал на ромска забавна музика „Шутка фест“, на 9, 10 и 11.12.; Скопски госпел фестивал, Концерт на Гаро и „Парамециум“, концерти на Раде Шербеџија и Игор Џамбазов, манифестацијата „Глумците пеат“ и други настани)

4 вечери „Скопски џез фестивал“ пред околу 6.000 посетители

22 концерти на фолклорна музика следени од ококлу 28.000 посетители (за одбележување е првиот „Ромски фолк хит на годината“)

10 проекции на филмот „Аризона дрим“ пред околу 8.000 посетители

16 детски претстави со околу 21.000 посетители (адаптираната серија „Умни глави“, Детски новогодишни претстави, „Златно славејче“ и детски концерти)

20 останати приредби следени од околу 22.000 посетители („Мементо за еден град“, прослава по повод 30 години од земјотресот, хуманитарни модни ревии, хуманитарни концерти, аматерски самодејности, концерти на Културно-уметнички друштва)

Во 1993. година одржани се вкупно 136 настани следени од околу 123.000 посетители

Во 1994. година одржани се:

 5 драмски претстави на големата сена со посетеност од околу 4.800 посетители

21 драмска претстава на мала сцена со околу 1340 посетители

2 концерти на сериозна музика пред околу 1.200 посетители (гостување на камерниот оркестар на Новосибирска филхармонија – Русија; гостување на детски хор „Опера фест“ од Куала Лумпур -Малезија со Мандолинскиот оркестар при МКЦ од Скопје)

32 детски претстави следени од околу 37.200 посетители (Албански детски фестивал „Пролетни славејчиња“; „Клинцезијада“; Фестивалот „Си-до“; „Златно славејче“; Детски новогодишни приредби и други концерти и настани)

18 концерти на забавна музика следени од околу 21.000 посетители

30 концерти на народна музика следени од околу 33.200 посетители („Алб 93“ албанска народна музика, „Лауреати 93“, ревија на албанска народна музика, Концерт на Пеце Атанасовски, „Фолк топ 10“, фестивал на албанска музика, „Екстра Ромски фолк хит“ и други)

5 вечери на Скопски џез фестивал следени од околу 6.800 поссетители

3 модни ревии следени од 4.500 посетители

1 поетска вечер следена од околу 400 посетители („Бебули“ со Марин Бабиќ)

1 балетска претстава следена од околу 500 посетители

10 концерти на Културно-уметнички друштва следени од 14.000 посетители

8 хуманитарни концерти следени од околу 8.000 посетители

14 други концерти следени од околу 18.600 посетители (партиски конвенции, прослави, презентации, второ годишно собрание на Светски македонски конгрес и други)

Во 1984. година реализирани се 150 настани со околу 152.000 посетители

Во 1985. година реализирани се:

20 драмски претстави посетени од околу 13.500 посетители (од кои 2 на продолжена сцена и 3 на мала сцена)

2 концерти на сериозна музика пред околу 1700 посетители (за прв пат е одржан симфониски концерт на целосна партер сцена на Македонската филхармонија со гости)

46 претстави за деца следени од околу 58.400 посетители

14 концерти на забавна музика со околу 17.200 посетители (за прв пат Фестивал на албанска забавна музика „Нота фест“)

22 концерти на народна музика со околу 24.000 посетители

4 вечери на Скопски џез фестивал со 6.000 посетители

2 џез концерти следени од околу 2.350 посетители (Дејвид Холанд квартет и Мик Тејлор со Ол старс блуз бенд, во организација на Скопски џез фестивал)

5 модни ревии следени од 6.100 посетители (за одбележување е модната ревија на „Римако“ со ексклузивни модели на креаторот Слава Зајцев)

2 балетски концерти следени од оклу 2.200 посетители

15 концерти на Културно уметнички друштва следени од околу 16.500 посетители

7 хуманитарни концерти следени од околу 6.000 посетители

24 други, останати приредби следени од околу 23.000 посетители (верски собири, политички настани, прослави на значајни јубилеи, (за прв пат на парте сцена „Скопје танцува“ натпревар во стандардни и латино-американски танци)

Во 1995. година одржани се 163 термини следени од околу 177.000 посетители

Во 1996. година одржани се:

14 драмски претстави (од кои 2 на партер сцена) следени од 18.500 посетители (ќе ги издвоиме претставите „Александар Велики“ и „Кутра наша земја“, во продукција на Универзална сала: „Ново кабаре“ со Милан Гутовиќ и други)

2 концерти на Сериозна музика (еден на партер сцена и еден на продолжена сцена) пред околу 2.100 посетители )

9 хумористично-сатирични претстави со околу 9.700 посетители

1 поетска вечер со 1.000 посетители

36 детски приредби посетени од 45.000 посетители

19 концерти на забавна музика посетени од околу 18.700 посетители (за прв пат фестивал на влашка музика „Фантана“)

18 концерти на народна музика посетени од околу 18.700 посетители

11 концерти на џез, блуз и соул музика следени од околу 12.800 посетители (за одбележување е настапот на Голденгејт квартетот од САД со соул и госпел музика, како и Летниот блуз и соул фестивал во рамките на „Скопско лето“ и секако Скопскиот џез фестивал на кој покрај другите, настапија и Тито Пуенте со својот латино џез ансамбл и легендарниот Реј Чарлс)

6 модни ревии посетени од околу 6.800 посетители

3 балетски концерти следени од околу 2.500 посетители (за одбележување е вечерта на големи балети на ОПЕН РОАД програмата со учество на интернационални балетски ѕвезди)

12 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 14.000 посетители

9 хуманитарни концерти следени од 6.500 посетители

23 останати-други манифестации посетени од 33.600 посетители (конвенции на политички партии, верски собири, квиз-шоу програми, избор на лице на годината и други)

Во 1996. година одржани се 172 термина со околу 196.000 посетители

Во 1997. година одржани се:

10 драмски претстави (4 на постојна и 6 на партер сцена) следени од околу 6.600 посетители (во продукција на Универзална сала е претставата „Позитивно мислење, во режија на Димитар Станковски)

2 хумористично сатирични претстави на ромски јазик („Ромска аудиција“) следени од околу 2.100 посетители

2 поетски вечери следни од околу 2.200 посетители („Бебули 2“ со Марин Бабиќ и гости)

1 кабаретска претстава („Кабаре“ со Милан Гутовиќ) следена од околу 500 посетители

44 детски претстави следени од околу 50.000 посетители

28 концерти на забавна музика следени од околу 38.850 посетители (прв „Еврофест“ односно  фестивалот „Скопје 97“ на 3., 4. и 5. април)

14 концерти на народна музика следени од околу 14.700 посетители („Цветници“, прв фестивал на босански севдалинки „Азра севдах фест“, прослава 40 години на Есма и Ансамблот Теодосиевски; „Фолк хит“ и други)

2 концерти на сериозна музика следени од околу 1.100 посетители (Велигденски цонцерт на Македонската филхармонија со гости и концертот на Јован Колунџија во пијано придружба на Нада Колунџија)

7 концерти на џез и блуз концерти посетени од околу 9.800 посетители (значајни се концертите на легендата на блузот Би Би Кинг и концертот на Пако Де Лусија; како и 5 вечери на Скопски џез фестивал)

3 модни ревии следени од околу 3.900 посетители (значајна ексклузивната модна ревија на модели од француски модни креатори Луј Феро и Модната куќа Прентамп од Париз)

6 балетски претстави следени од околу 5.400 поссетители (редовен репертоар на Балетот на МНТ)

3 оперски претстави  пред околу 2.000 посетители (редовен репертоар на Македонската Опера. Треба да се напомене дека и Операта и Балетот на МНТ својот редовен репертоар го играа во Универзална сала поради случувањата со паѓањето на завесата)

9 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 10.100 посетители

2 хуманитарни приредби следени од околу 2.000 посетители

32 останати манифестации од кои 8 на партер сцена, следени од околу 38.800 посетители (за прв пат по осамостојувањето се одржа концерт на Оркестарот на грчката Радио телевизија ЕПТ 3 од Солун во организација на Македонското и Грчкото радио на 13.5.)

Во 1997. година одржани се 165 настани со 189.000 посетители

Во 1998. година одржани се:

6 драмски претстави посетени од 6.200 посетители

4 вечери на Скопски џез фестивал 6.000 посетители

29 детски претстави следени од околу 29.000 посетители

29 концерти на забавна музика следени од околу 29.000 посетители („12 Величествени“, Фестивалот „Евро-Мак сонг“ избор на македонски претставник на Евровизија, како и 30 години од постоење на фефстивалот „Скопје“ на 7.3.)

14 концерти на народна музика следени од околу 16.700 посетители (за одбележување концертот на традиционална турска музика со Сафие Сајмон од Турција)

2 концерти на сериозна музика следени од околу 2.600 посетители (традиционален Велигденски цонцерт и „Гала Верди концерт“ со учество на Македонската филхармонија и гости, диригент Јуџин Кон од САД, солисти: Тереза Валднер-сопран од Послска, Златомира Арнич – мецосопран и Иван Мутафчиев од Бугарија, како и маестро Борис Трајанов – баритон од Македонија)

1 етно концерт пред околу 1.200 посетители (група ДД „Синтезис“ – Драган Даутовски и гости)

6 термини на Скопски џез фестивал пред околу 10.000 посетители

4 модни ревии следени од околу 4.500 посетители

6 оперски претстави следени од околу 6.100 посетители  (3 оперски претстави во рамките на Мајски оперски вечери; сценска праизведба на операта „Марин и Јудита“ од Љ.Бранѓолица; оперскиот концерт по повод 55 години од депортацијата на Евреите од Македонија, како и оперски изведби од редовниот репертоар на Македонската опера)

2 балетски претстави ма Балетот на МНТ со околу 1600 посетители („Дон Кихот“ и „Македомннска повест“)

4 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 4.200посетители

6 хуманитарни концерти следени од околу 6.000 посетители

37 останати манифестации (од кои 2 со патека во партер и 7 на партер сцена) следени од околу 39.500 посетители

Во 1998. година одржани се вкупно 140 термини следени од околу 160.000 посетители

Во 1999. година одржани се:

5 драмски претстави следени од околу 4.100 посетители

30 детски претстави следени од околу 28.800 посетители

2 хумористични претстави (одбележување на 30 години на радио емисијата „Хихирику“) со 2.600 посетители

20 концерти на забавна музика следени од околу 27.800 посетители (претежно концерти на македонските естрадни уметници: Дарио, Владо јаневски, “Куку леле“, како и гостувањата на Тереза, Даниела Мартиновиќ, Оливер Драгојевиќ, Фестивалот „Скопје“, „Нота фест“ и гостувањето на канадската група „Соул Аторнис“)

7 концерти на народна музика следени од околу 8.100 посетители

2 концерти на сериозна музика следени од околу 3.000  посетители (Божикен концерт и концертот на Филип Глас од САД одржан во рамките на интернационалниот фестивал на музика и театар, „Враќање“ одржан под покровителство на УНИЦЕФ И УНХЦР во Приштина и Скопје).

4 концерти на Скопски џез фестивал следени од околу 6.000 посетители

2 блуз концерти со Игор Џамбазов следени од околу 650 посетители

1 детска модна ревија „Децата го красат светот“ (со патека во партер) пред околу 1500 посетители

5 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 6.500 посетители

7 хуманитарни концерти посетени од околу 9.700 посетители (за децата со посебни потреби, за децата од неразвиените подрачја, за Домот „11 Октомври“, за децата со оштетен вид и така натаму)

32 останати манифестации посетени од 37.700 посетители (верски собири, одбележување на значајни датуми, политички промоции, прослави и други)

Во 1999. година одржани се 117 настани следени од околу 137.000 посетители

Во 2000. година одржани се:

4 драмски претстави (една на мала сцена) следени од околу 3.750 посетители

3 концерти на сериозна музика следени од околу 3.600 посетители

6 џез вечери на Скопски џез фестивал со околу 10.000 посетители

25 детски приредеби следени од околу 21.200 посетители

11 концерти на народна музика следени од околу 13.400 посетители (за прв пат одржан фестивалот Фолк фест „Роса“)

26 концерти на забавна музика следени од околу 37.600 посетители

6 хуманитарни концерти следени од околу 5.400 посетители

1 етно концерт на Драган Даутовски квартет следен од околу 1200 посетители

6 концерти на Културно-уметнички друшгтва и ансамбли следени од околу 7.700 посетители

2 термини спортски настани (Европско првенство во куглање) следени од околу 500 посетители

34 останати манифестации сдледени од  38.500 посетители („Златна буба Мара“; јубилејни концерти, прослави, верски предавања, наградни игри, партиски конвенции, Докторите низ музика и други)

Во 2000. година одржани се 124 манифестации следени од околу 143.000 посетители

Во 2001. година одржани се:

1 драмска претстава следена од околу 600 посетители (Народен театар од Битола со претставата „Бакхи“ во рамките на Млад Отворен Театар)

22 детски претстави следени од околу 24.500 посетители (Фестивал за деца на ромски јазик „Детски сон“, Фестивал на албански јазик „Виножито“, Фестивал за деца „Дом за сите“, со учество на деца од раселените подрачја, „Златно славејче“, Детски новогодишни приредби И многу други)

19 концерти на забавна музика следени од околу 28.500 посетители (солистички цонцерт на Тоше Проески, концерти на Влатко Стефановски, Игор Џамбазов, Калиопи, фестивал „Скопје 2001“, „Нота фест“ и други)

12 концерти на народна музика лседени од околу 13.800 посетители (концерт на Александар Сариевски, „Цветници“, Наум Петрески, фолк фест „Роса 2001“, Фолк хит на годината и други)

6 концерти на етно музика посетени од  8.900 посетители (гостување на Џиван Гаспаријан од Ерменија на 9.4.; концерт на квартетот на Драган Даутовски; концерт на групата “Синтезис“ со Македонска филхармонија и други)

6 вечери на Скопски џез фестивал посетен од околу 10.500 посетители

3 вечери Блуз и соул фестивал следени од околу 3.000 посетители

2 модни ревии следени од околу 1.800 посетители

1 презентација на „Мобимак“, на целосна партер сцена следена од околу 600 посетители

2 спортски настани (натпревари во професионален бокс) следени од  околу 3.100 посетители

2 политички настани следени од околу 2.800 посетители

5 хуманитарни концерти следени од одколу 6.600 посетители

10 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 11.000 посетители

16  други – останати термини следени од околу 13.000 посетители

Во 2001. година одржани се 107 настани со околу 140.000 посетители

Во 2002. година одржани се:

3 драмски претстави посетени од околу 1.300 посетители

19 детски претстави следени од околу 21.800 посетители

36 концерти на забавна музика следени од околу 52.300 посетители (за одбележување се концертите на: Дејвид Брн, Цезарија Евора, Каролина, Дарио, Тоше, Калиопи, Владо јаневски, Адријан Гаџа и други од поранешните ЈУ простори)

14 концерти на народна музика следени од околу 15.500 посетители (концерти на Пепи Бафтировски, Есма Реџепова, Вања Лазарова; фестивали: „Цветници“; „Роса 2002“; Ромски фолк хит, Фестивал на влашка песна „Фантана дим алма“ и други)

6 концерти на етно музика следени од околу 5.500 посетители (значајни се гостувањата на Сања Илиќ и „Балканика“, групата „Аватон“ од Грција, „Њу еиџ фестивал“, на кој настапија: Рос Дали и Макис Аблијанитис од Грција, Џиван Гаспаријан од Ерменија И Руската група „Разнотравие“)

3 концерти на сериозна музика следени од околу 3.000 посетители (концерт на Борис Трајанов и Весна Гиновска-Илкова со Македонска филхармонија и концерот на „Балканска филхармонија“)

6 вечери на Скопски џез фестивал следени од околу 9.000 посетители

3 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 3.200 посетители

7 политички собири следени од околу 10.600 посетители

4 хуманитарни концерти следени од околу 4.800 посетители (го издвојуваме хуманитарниот концерт на Тоше)

1 спортска приредба со 1.500 посетители (професионални бокс мечови на нашите боксери Тони Насковски и Тони Јаневски со боксери од Грција)

16 други манифестации следени од околу 16.800 поссетители (Божиќен концерт, верски собири, „Златна буба Мара“; „12 величествени“; Избор на најпопуларно ТВ лице; „Глумците пеат“ и други)

Во 2002. година одржани се 118 термини со околу 145.300 посетители

Во 2003. година одржани се:

25 театарски претстави на мала сцена „Кутија“ со капацитет до 150 посетители, вкупно следени од 4250 посетители (покрај гостувањата на театари од театарските куќи од земјава и независни театарски групи, одржана е и претставата „Децата на Лилит“, во продукција на Универзална сала) Исто така треба да се нагласи дека во Универзална сала функционираат три сцени на кои се одвиваат настаните и тоа: Мала сцена „Кутија“, сцена „Потковица“ и постојната голема сцена.

13 театарски претстави на сцена „Потковица“, (до 400 посетители) следени од 4.600 посетители (ја истакнуваме претставата „Магдо љубов моја“ во продукција на Универзална сала, како и јавната беседа „Последниот ден на Мисирков“, од Јордан Плевнеш по повод 100 години од печатењето на делото „За Македонцките работи“.

1 театарска претстава на постојна сцена со 800 посетители (гостување на театар „Звездара“ од Белград)

2 термини мјузикл со околу 2.500 посетители (Гостување на Театарот на Теразије од Белград со мјузиклот „Кукла од насловната страница“)

5 вечери на Скопски џез фестивал следени од околу 7.000 посетители

4 џез концерти следени од околу 4.300 посетители (Хајнекен офф фест и концерти на Тони Китановски трио)

4 балетски претстави: 2 на постојна сцена следени од околу 2.500 посетители (настап на Балетската група „Кендуко“ од Велика Британија), 2 балетски концерти на сцена „Кутија“ со околу 200 посетители

9 концерти на сериозна музика и тоа: 2 на постојна сцена со 2.500 посетители; 4 на сцена „Кутија“ со околу 400 посетители; 1 концерт на партер сцена со 500 посетители; 1 концерт на продолжена сцена со 1600 посетители (концертот на Симон Трпчевски); 1 концерт на сцена „Потковица“ со 400 посетители (циклус концерти Музика на 20-тиот век: настап на група „Алеа“, Проект Жлуст Оркестар, настапот на Томас Хорстман и Ханс Фон Моизи; Белградски перкусионисти и други)

11 филмски вечери следени од околу 8.500 посетители (Светска премиера на филмот „Матрица: Револуции“)

2 модни ревии на сцена „Потковица“ следени од околу 800 посетители

2 концерти на етно музика следени од околоу 2.800 посетители (концерти на Драган Даутовски И на Билјана Крстиќ и „Бистрик бенд“)

9 концерти на забавна музика следени од околу 13.700 посетители

8 концерти на народна музика следени од околу 9.500 посетители

38 концерти и претстави за деца следени од околу 45.500 посетители

7 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од 11.800 посетители

3 хуманитарни концерти следени од околу 3.300 посетители (за децата од Велес, за хендикепираните деца и други)

1 спортска манифестација на партер сцена со 700 посетители (Балкански карате шампионат)

34 други-останати манифестации следени од околу 33.400 посетители (политички собири, наградни игри, јубејлејни прослави, концерт на Шри Чинмој, Денови на ромската култура, промоции, избор на Мис на Македонија и други)

Во 2003. година одржани се вкупно 178 настани со 160.800 посетители

Во 2004. година реализирани  се:

13 драмски претстави следени од околу 3.150 посетители (нагласуваме дека 12 изведби на драмски претстави се во продукција на Универзална сала, а само 1 претстава е во изведба на Театарот од Битола и тоа претставата „Цесарите“. Осатанатите: „Ана“-музичка бајка, „Децата на Лилит“, „Мадам Кабаре“, „Новогодишна трилогија“, „Сказна за рибарот и рипката“ се во продукција на Универзална сала)

5 претстави на Мјузиклот „Чија си“, следени од околу 5.800 посетители (во продукција на Универзална сала)

3 хумористично-забавни претстави следени од околу 3.250 посетители

4 вечери на Скопски џез фестивал следниод околу 5.800 посетители

4 вечери на Хајнекен офф фест следени од околу 6.000 посетители

5 џез концерти следени од околу 2650 посетители (за издвојување е концертот на Ибрахим Ферер – Буена Виста Соушл Клаб, кој се одржа на постојната сцена, а останатите 4 се одржаа на малите сцени: Нешвил Џез Фестивал, Аљоша Симјановски, Беневентан трио и Петров квинтет)

3 претстави на кореодрамата „Зборувај ми“ на мала сцена пред околу 200 посетители

2 балетски претстави следени од околу 1000 посетители

1 концерт на сериозна музика пред околу 1600 посетители (концерт на Симон Трпчевски и Македонска филхармонија)

4 концерти на етно музика следени од околу 3.000 посетители (2 на мала сцена: Љубојна и Фолтин)

7 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 9.700 посетители

3 Хуманитарни концерти следени од околу 4.500 посетители

15 концерти на забавна музика следени од околу 24.000 посетители

6 концерти на народна музика следени од околу 7.000 посетители

28 детски концерти и претстави следени од околу 31.200 посетители

31 други манифестации следени од околу 38.600 посетители (јубилеи, танцови натпревари, избор на Метрополитен топ модел, промоции, верски собири, приемни испити, политички конвенции, Глумците пеат, Прв час на факултетот за Општествени науки, Божиќен концерт, „Златна Буба Мара на популарноста“)

Исто така треба да се нагласи дека проекти на Универзална сала гостувале на други сцени и тоа во Битола со претставите „Децата на Лилит“; „Ана“-музичка бајка; „Чија си“, потоа во Охрид на Охридско лето со мјузиклот „Чија си“ во Куманово со „Новогодишна Трилогија“ итн.)

Во 2004. година реализирани се 147 термини со околу 156.000 посетители

Во 2005. година реализирани се:

8 театарски претстави сите на мала сцена следени од околу 800 посетители

4 термини мјузикл „Чија си“ следени од 2.400 посетители

14 балетски претстави следени од 9.600 посетители (треба да се истакнат настапите на танчерската група „Лорд оф д денс“, балетската група  на Шимон Дејвис од Лондон, Танц фест Скопје 2005, годишен концерт на Балетско студио „Туту“ од Скопје и други)

2 кореодрами следени од 250 посетители (гостување во Охрид во Домот на културата и во Македонскиот културен центар во Њу Јорк, во организација на Универзална сала)

4 дена Скопски џез фестивал следени од околу 5800 посетители

2 концерти на Хаинекен Офф Фест следени од околу 2.400 посетители

3 концерти на сериозна музика следени од околу 3.800 посетители (Денови на Македонската музика и концерт на Симон Трпчевски)

8 концерти на етно музика следени од околу 6.600 посетители (за прв пат одржани 2 термини на „Скопје етно 2005“; насталп на групата „Монистра“; „Синтезис“, Сања Илиш и „Балканика“ и други)

12 концерти на забавна музика следени од околу 18.000 посетители

9 концерти на народна музика следени од околу 10.300 посетители

27 концерти и претстави за деца следени од околу 33.800 посетители

9 Концертина Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од околу 11.700 посетители

5 хуманитарни концерти следени од околу 6.300 посетители (концертот на Мауро Пагани од Италија)

32 други манифестации следени од околу 44.300 посетители

Во 2005. година одржани се вкупно 139 настани следени од околу 156.000 посетители

Во 2006. година реализирани се:

1 театарска претстава на мала сцена пред околу 200 посетители

5 концерти на Скопски џез фестивал следени од 7.500 посетотели

2 концерти на Офф Фест 2006 (џез и современа музика) следени од околу 1500 посетители

1 концерт на етно музика следен од околу 1000 посетители

2 концерти на сериозна музика следени од околу 3.000 посетители (јубилеј 20 години работа на Борис Трајанов и свечен концерт по повод 40 години ФМУ)

12 концерти на забавна музика 17.000 посетители

7 концерти на народна музика пред околу 9.300 посетители (Јубилеен цонцерт на Есма Реџепова)

3 балетски претстави следени од околу 4.300 посетители (гостување на групата „Анадолски огнови“ од Турција, на групата „Нешка арт“ од Бугарија и други)

33 концерти и претстави за деца следени од околу 42.000 посетители (За прв пат Фестивал за деца „Поточиња“; „Супер ѕвезда“; „Златно славејче“; „Шарени ноти“ и други)

7 концерти на Културно-уметничкки друштва и ансамбли следени од околу 6.500 посетители

3 хуманитарни концерти следени од околу 4.500 посетители

26 други манифестации следени од 39.100 посетители

Во 2006. година одржани се 102 термина со 136.000 посетители

Во 2007. година одржани се:

7 концерти на џез, блуз и современа музика пред околу 8.100 посетители („Скопје џез фестивал“; „Офф фест“, концерт на Лори Андерсон и други)

2 концерти на етно музика пред околу 2.300 посетители

1 концерт на сериозна музика следен од околу 1000 посетители

11 концерти на забавна музика следени од околу 15.100 посетители

7 концерти на народна музика следени од околу 8.200 посетители

6 хумористични претстави следени од околу 1.000 посетители (на мала сцена)

5 балетски претстави следени од 4.200 посетители

40 концерти и претстави за деца следени од околу 44.760 посетители

5 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од 6.000 посетители

3 хуманитарни концерти следени од 4.400 посетители

1 спортска манифестација следена од 600 посетители

16 Филмски проекции на филмот „Сенки“ на Милчо Манчевски пред околу 13.000 посетители

28 останати манифестации следени од околу 15.340 посетители

Во 2007. година релизирани се 132 настани пред околу 124.000 посетители

Во 2008. година реализирани се:

5 концерти на џез, блуз и современа музика следени од околу 6.400 поссетители („Скопски џез фестивал“, „Офф фест“ и концерт на браќата Тавитјан)

1 концерт на сериозна музика следен од околу 1.300 посетители

1 етно концерт следен од 600 посетители

7 концерти на забавна музика следени од 10.700 посетители

7 концерти на народна музика следени од 8.800 посетители

1 балетска претстава следена од 500 посетители

41 концерти и претстави за деца следени од 52.500 посетители

6 концертина Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од  6.600 посетители

1 хуманитарен концерт пред околу 400 посетители

31 други манифестации следени од околу 20.000 посетители

Во 2008. година одржани се вкупно 102 настани посетени од 107.500 посетители

Во 2009. година реализирани се:

5 драмски претстави следени од околу 2.160 посетители (претставата „Вртелешка“ работена во копродукција на Универзална сала со Хи-Фи продукција)

1 концерти на сериозна музика одржан пред 700 посетители (гала оперски концерт „Сите на еден јазик“, со гости од Македонија, Албанија и Косово)

6 концерти на џез, блуз и современа музика пред околу 7.800 посетители (особено настапот на Чик Кореа на „Скопскиот џез фестивал“ и на Дарко Рундек на „Офф фест“)

1 концерт на етно музика пред 1.300 посетители (концерт на група „Баклава“)

12 концерти на забавна музика пред околу 16.140 посетители (особено концерот на Дејвид Брн одржан на 7.7.)

4 концерти на народна музика пред околу 5.200 посетители

2 хумористични претстави пред 2.500 посетители („Курсаџии“)

3 балетски претстави следени од 2.300 посетители

22 детски претстави и концерти со околу 27.000 посетители

3 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли пред 4.400 посетители

4 хуманитарни концерти следени од  6.000 посетители

10 партиски конвенции пред околу 15.600 поссетители

9 достанати манифестации пред околу 10.670 посетители

Во 2009. година одржани се 82 настани пред околу 102.000 поссетители

Во 2010. година одржани се:

20 театарски претстави посетени од околу 12.720 посетители (покрај на големата сцена, одиграни се 2 претстави на сцена „Потковица“ и 11 претстави на сцена „Кутија“)

Од оваа година во Универзална сала работат 2 аматерски театарски групи со своја програма и тоа  „Театар 007“ и „Театар од вториот кат“, со редовен репертоар на малите сцени во Универзална сала.

5 концерти на џез, блуз и соул музика пред околу 7500 посетители (одржани се 3 вечери на „Скопски џез фестивал“, концерт на Џејмс Тејлор квартет и вечер посветена на Шри Чинмој под наслов „Сонгс оф д соул“)

2 концерти на етно музика следени од околу 2.500 посетители (концерт на група „Љубојна“ и песни од „Коштана“ во изведба на Силви бенд)

18 концерти на забавна музика следени од 23.100 посетители

6 концерти на народна музика следени од 5.500 посетители

1 хумористична претстава пред околу 400 посетители

2 балетски претстави следени од 2.000 посетители

53 претстави и концерти за деца следени од околу 62.300 посетители

4 хуманитарни концерти следени од околу 4.100 посетители

3 концерти на Културно-уметнички друштва и ансамбли следени од окоу 3.500 посетители

5 партиски конвенции, конгреси и свечени седници следени од околу 7.700 посетители

11 останати-други манифестации следени од околу 15.700 посетители

Во 2010. година одржани се вкупно 130 манифестации пред околу 149.260 посетители

Во своето постоење Унивезална сала им посака добредојде на културни ансамбли и поединци од целиот свет, а на нашиот народ му пружи можност за запознавање со културните случувања во светот.

Одржани се преку 310 драмски претстави, посетени од над 250.000 посетители

17 мјузикли следени од околу 21.000 посетители

170 џез концерти следени од над 220.000 посетители

Околу 60 оперски претстави посетени од 50.000 посетители

Значајно место зазема и одржувањето на Мајските оперски вечери за кои беа издвоени околу 142 термина пред 210.000 посетители

74 балетски претстави посетени од над 60.000 посетители

35 концерти на етно музика следени од 37.000 посетители

153 концерти од областа на сериозната музика следени од над 137.000 посетители

85 хуманитарни претстави и концерти пред околу 100.000 посетители

672 забавни концерти пред околу 875.300 посетители

614 концерти на народна музика пред 733.000 посетители

Дури 970 претстави и концерти за деца следени од над 1.200.000 деца

163 филмски проекции следени од околу 126.500 посетители

22 термини на поезија и музика следени од 5.600 посетители

42 хумористични претстави следени од 45.200 посетѕители

10 спортски манифестации следени од 10.400 посетители

Покрај овие жанровски определени настани, одржани се и 1310 останати-други приредби следени од над 1.520.000 посетители (во оваа категорија покрај останатите сместени се Културно-уметнички друштва, аматерски самодејности, модни ревии, политички конвенции, многу прослави за одбележување јубилејни датуми од нашата историја, прослави на јубилеи на работни организации, Златна Буба Мара на популарноста, традицонални приредби и концерти, Избор на Мис на Македонија, Денови на ромската култура и многу други)

Вредно е да се нагласи дека во претставите во продукција на универзална сала гостувале низ државата (во Охрид, Битола, Куманово). Особено треба да се нагласи дека во 2004. година со мјзиклот „Чија си“, во продукција на Универзална сала, отворена е манифестацијата „Охридско лето“.

За сите овие настани употребени се и соодветен број на термини за проби и подготовки.

 ВКУПНО ОДРЖАНИ СЕ: повеќе од 5.000 манифестации следени од над 5.800.000 посетители.